Karolina Oxelväg

Med min videokonst vill jag skrapa på populärkulturens fabricerade yta och synliggöra destruktiva normer. På så sätt kan jag undersöka video som ett ideologiskt verktyg och maktmedel. Jag dekonstruerar en massiv mängd videomaterial, utforskar och pekar ut mönster i gesterna och tilltalet. Jag gör videmontage som kräver sin plats på väggar, ut över golv och ut genom fönster. Det får gärna bli för mycket. Komplimanger och glitterkonfetti regnar ner. Jag bjuder in dig till ett digitalt medvetande som tar kontrollen över dig. Till slut bryter jag illusionen så att det moderna samhällets fabriceringar läcker ut och blir smärtsamt tydliga.

Jag är även skapare och medlem i gruppen STYRELSEN, även kallad STYRELSEN FÖR STOR KONST. Vi är ett feministiskt kollektiv som arbetar med och mot elitism, ojämställdhet och andra orättvisor i konstvärlden genom performance, text och videoinstallation.

Biografi
Karolina Oxelväg föddes i Örebro 1989 och växte upp i Snavlunda, en liten by på landsbygden söder om Örebro. På gymnasiet väcktes intresset för konst och under åren 2011-2013 studerade hon på Örebro Konstskola. 2018 tog hon masterexamen på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Sedan dess har hennes videoverk presenterats på Västerås Konstmuseum, Uppsala Konstmuseum, KonstBunkern och OpenArt i Örebro och på MDT i Stockholm. Utöver sitt ateljéarbete i KonstBunkern arbetar hon som lärare på Kävesta Folkhögskola och Örebro Konstskola.

För mer info, besök gärna:

karolinaoxelvag.com

Instagram: @kall_krabba

styrelsenstorkonst.com

Instagram: @styrelsens